Din ynglings blog med alt mellem himmel og jord

Dansk journalistik: Er det altid objektivt?

banner

Som udgangspunkt stræber journalister efter at være objektive, og det påstår mange medier også, at de er. Men er det altid tilfældet? I udlandet er der klare eksempler på det modsatte. Men hvordan er det i Danmark, og er objektivitet overhovedet et krav for at levere nyheder og artikelindhold i de store medier?

Objektivitet og neutralitet

Objektivitet og neutralitet er ikke altid helt det samme – og det bør først og fremmest fastslås. En journalist kan altså sagtens være objektiv ved at rapportere på en vis måde, der stadig bringer et budskab frem, eller som retter sig efter en politisk agenda. Det ser vi igen og igen. Og det bør nævnes, at mange medier netop kalder sig objektive – og ikke altid neutrale.

Hold øje med overskrifter og billeder

Selve tekstindholdet i nyheder og længere læsestof er som udgangspunkt objektivt. Det er faktisk noget, som danske journalister klarer rimeligt godt, og mange af dem er formentligt objektive, når vi analyserer på sagerne.

Journalisterne har dog enkelte muligheder for at inddrage tanker og vinkler, der lægger sig op af en mening eller endda en ideologi. Det gør de ofte via overskriften, via billeder eller via selve opsætningen.

Aviser identificerer sig politisk

Vi bør også huske på, at næsten alle aviser rent faktisk identificerer sig politisk og ofte opdeler sig på en akse, der minder om den, som de politiske partier bruger til at identificere sig med. I Danmark er der eksempler på både venstreorienterede, centrale og højreorienterede nyhedsmedier.

Udover at bringe nyheder kan en avis eller et medie også sagtens bringe ledere eller blogindlæg som jo i høj grad bærer præg af personlige meninger, der ikke nødvendigvis er objektive.

Online medier kan bryde normerne

Når vi kigger nærmere på online medier, er det dog en del sværere at generalisere. Her er objektivitet sommetider en dyd, som mediet lægger stor vægt på. Omvendt er der nyhedsmedier som gerne inddrager subjektivitet og som ikke går meget op i at være objektive.

Vi ser altså lidt af hvert – men når du læser dine nyheder er det vigtigt, at du tænker kritisk. Især i disse tider med fake news og hvor et rygte hurtigt kan fremstå som sandhed.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *